Dodatna taksa za zagađivače

Bez autora
Oct 20 2011

Registrovanje motornih vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine ubuduće bi trebalo da se obavlja u stanicama tehničkog pregleda, čime bi se izbjeglo nepotrebno administriranje, čekanje i neopravdani materijalni izdaci. Ovakav, efikasniji način registracije vozila, formulisan je danas na izvještajnoj Skupštini Udruženja stanica tehničkog pregleda vozila pri Privrednoj komori Federacije BiH u prisustvu 88 članova te poslovne asocijacije. Biće to novi doprinos i ukupnim društvenim naporima i povećanju bezbjednosti saobraćaja. Istovremeno, pokrenuta je inicijativa za sprečavanje prekomjernog zagađivanja vazduha izduvnim gasovima motornih vozila i uvođenje sistema "zagađivač plaća". Izrada elaborata koji bi trebalo da opravda uvođenje dodatnih taksi za zagađivače biće povjerena stručnoj instituciji. Takva mjera je i u skladu sa evropskim propisima i pozitivnom praksom.

Iz Udruženja stanica tehničkog pregleda vozila: Dodatna taksa za zagađivačeRegistrovanje motornih vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine ubuduće bi trebalo da se obavlja u stanicama tehničkog pregleda, čime bi se izbjeglo nepotrebno administriranje, čekanje i neopravdani materijalni izdaci.

Ovakav, efikasniji način registracije vozila, formulisan je danas na izvještajnoj Skupštini Udruženja stanica tehničkog pregleda vozila pri Privrednoj komori Federacije BiH u prisustvu 88 članova te poslovne asocijacije. Kako je pojasnio predsjednik Udruženja Ramiz Begović, biće to novi doprinos i ukupnim društvenim naporima i povećanju bezbjednosti saobraćaja.

Inicijativa

Istovremeno, pokrenuta je inicijativa za sprečavanje prekomjernog zagađivanja vazduha izduvnim gasovima motornih vozila i uvođenje sistema "zagađivač plaća". Izrada elaborata koji bi trebalo da opravda uvođenje dodatnih taksi za zagađivače biće povjerena stručnoj instituciji. Takva mjera je i u skladu sa evropskim propisima i pozitivnom praksom.

Tokom višesatne debate rada Skupština je razmatrala izvještaj o radu u periodu 2009-2011. godina i usvojila plan narednih aktivnosti. Dokumenti su usvojeni, a sa zadovoljstvom je konstatovano da se broj članova Udruženja povećava, jer su mnogi konačno prepoznali da Udruženje štiti interese članstva, unapređuje rad stanica tehničkog pregleda i doprinosi ostvarivanju društvenih ciljeva u saobraćaju. Jedino što izostaje, to je saradnja sa državnim i entitetskim ministarstvima saobraćaja.

Zahtjevi

"Mi ne odustajemo od zahtjeva da kod donošenja svakog novog zakona ili propisa koji se tiče naše djelatnosti moramo biti konsultovani i u prilici da dostavimo i naše prijedloge", kazao je tim povodom predsjednik Udruženja Ramiz Begović.

U Federaciji BiH djeluje 157 stanica tehničkog pregleda vozila i, prema njegovim saznanjima, nema inicijativa za otvaranje novih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik